top of page

Identificarea solului tau



cele mai importante tipuri de sol
foto: nagwa.com

În grădina ta, solul îndeplinește două roluri principale. Primul este de a susține pavajul și orice suprafață tare sau structură pe care o introduceți în grădină, în timp ce al doilea este de a oferi un mediu fertil de creștere pentru plantele dvs.

Solul are un strat superior de humus fertil (care poate fi de 5-50 cm adâncime) și unul sub dedesubt numit subsol. Săpând o groapă sau un șanț, veți putea vedea stratul de humus - în general întunecat și texturat în calitate. Subsolul este un strat bogat în minerale, anorganic, care poate fi foarte adânc. Este adesea mai palid la culoare decât pământul vegetal și conține pietre, silex și particule mai grosiere.

Majoritatea solurilor pot fi clasificate în funcție de conținutul lor de argilă, nisip și lut.


1. Sol argilos




Acest sol cauzează adesea cele mai multe probleme grădinarilor. Se coace greu vara și, ca urmare, se poate micșora și crăpa. În perioadele mai umede, solul argilos reține umiditatea și devine lipicios și greu de lucrat. Conținutul crescut de apă îl face să se umfle.

În mod ironic, multe soluri argiloase sunt, de asemenea, bogate în nutrienți, dar acest lucru este inaccesibil pentru majoritatea plantelor până când structura fizică a solului este descompusă.

Cum poti imbunatati acest tip de sol?

Adăugarea de materie organică, cum ar fi gunoiul de grajd bine putrezit, compostul sau mucegaiul de frunze poate ajuta la modificarea structurii solului. Nisipul grosier sau pietrișul fin au un efect similar. Munca grea de deschidere a structurii solului prin săpare se face cel mai bine în timpul iernii, deoarece înghețul poate ajuta și la distrugerea structurii.

Culturile precum cartofii pot ajuta, de asemenea, acest proces de defalcare și oferă hrană ca bonus.

Uneori, bălți de apă pe suprafața solului, iar atunci când este umed, temperatura argilei este semnificativ mai scăzută decât alte tipuri de sol. Reduceți acest lucru prin instalarea unei țevi perforate sub suprafață.

Umpleți cu pământ cu drenaj liber sau pietriș.


2. Sol nisipos



Solul nisipos are o textură deschisă, cu drenaj liber, așa că există puține probleme cu drenajul sau cu apa stătătoare. Este bine aerat, dar sărac în nutrienți, deoarece nutrienții se scurg ușor prin structura sa cu drenaj liber.

Cum poti imbunatati acest tip de sol?

Adăugarea regulată de gunoi de grajd bine putrezit, compost sau mucegai de frunze ajută la îmbunătățirea structurii solului, precum și la menținerea nivelurilor de nutrienți și a conținutului de umiditate.


3. Sol lutos.




Solul lutos, care este adesea considerat ideal, combină principalele beneficii ale solurilor argiloase, nisipoase și mâloase. Are o fertilitate bună și o capacitate de a reține umiditatea și de a se scurge bine.

Solul lutos este mai ușor de cultivat. Adaosul de materie organică își menține fertilitatea și textura deschisă, pentru o penetrare optimă a rădăcinilor. In aceasta categorie intra si solul nisipo-lutos sau luto-nisipos!

Cum poti imbunatati acest tip de sol?

Nu trebuie sa faci nimic!


CE ESTE SOLUL?


Luați o mână de pământ sănătos și, practic, aveți un film Walt Disney.

Este un amestec de materie organică, minerale, apă, gaz și mii de insecte, viermi și microorganisme.

Solul este practic compus din sol vegetal și subsol.

În timp ce tipurile de sol variază în funcție de geologia locului în care locuiți, adesea grădina dvs. nu va avea doar un singur fel.

Solul vegetal este ceea ce trebuie să vă preocupe și poate fi împărțit în cinci tipuri principale.

Două dintre aceste tipuri de sol, nămol și turbă, se găsesc rar în grădini, dar este posibil să aveți unul sau mai multe dintre celelalte patru: sol argilos, sol nisipos și sol lutos.

Solul vegetal este stratul de pământ cel mai apropiat de suprafața pământului. Este bogat în materie organică și plin de viață.

Subsolul este stratul care se găsește sub solul vegetal.

Este lipsit de viață și, prin urmare, nu este de mare folos grădinarilor.


EVALUAȚI-VĂ SOLUL


Cea mai rapidă modalitate de a evalua solul din grădina ta este să-l simți în mâini și să te bazezi pe simțurile tale pentru a-ți spune ce fel de sol ai. Tipurile de sol variază în jurul unei grădini, așa că evaluați câteva din el în diferite locuri pentru a obține o imagine completă. Acest test nu ar putea fi mai simplu de făcut și nu costă un ban.

1.

Ia o mână de sol de la suprafață, nu mai mult de aproximativ 10 cm. Simțiți textura și priviți compoziția și culoarea. Comparați această mână de sol cu tipurile de sol descrise mai sus.

2.

Pulverizati cu putina apa si apoi frecati pământul între degetul arătător și degetul mare. Se simte ca lut? Sau, solul se simte nisipos, sau este plin de nisip sau pietre?

3.

Compactați Iti murdaresc in pumn sa vad cat de multa umezeala contine. Când redeschizi degetele, pământul își păstrează forma, ca argila, sau îți alunecă printre degete, ca nisipul?




IMBUNATATITI-VA SOLUL


Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru solul tău este să adaugi materie organică. Adăugați un strat de compost an de an și veți culege beneficiile. Săparea materiei organice, cum ar fi compostul de casă, gunoiul de grajd bine putrezit, mucegaiul de frunze sau compostul de ciuperci, în sol crește conținutul de nutrienți, ceea ce înseamnă că nu va trebui să cheltuiți bani pe îngrășământul de sol. Ca un bonus suplimentar, un strat bun de materie organică poate ajuta la reținerea umidității. Dacă testul dvs. de sol arată că aveți în mare parte sol argilos sau nisipos, săparea în materie organică va îmbunătăți structura acesteia, va face mai ușor de lucrat și va încuraja creșterea sănătoasă a plantelor. Viermii și microorganismele din sol absorb materia organică, iar în timp vremea o poate spăla, așa că la fiecare 12 luni va trebui să adăugați mai mult. Dacă solul dumneavoastră are un drenaj slab, nisipul va poate ajuta cu adevărat la îmbunătățirea acestuia.


CE TREBUIE SA MAI CUNOSTI


• Solul străin apare adesea în construcții noi, în care solul vegetal a fost decapat și înlocuit cu ceva complet străin zonei. Pentru a afla dacă solul tău este străin, compară ceea ce crește în grădina ta cu solul vecinului sau local în sălbăticie.

• Compactarea cu mașinile grele zdrobește solul, reducând spațiul pentru apă, oxigen, nutrienți și drenaj. Săparea pământului peste sau aerisirea acestuia cu un motocultor va deschide din nou structura solului.

• Zonele cu creștere slabă sau fără creștere pot indica că solul are o deficiență de nutrienți și necesită o creștere a magneziului, azotului și/sau potasiului.

• Peticele de urzici viguroase sunt un semn bun. Prezența lor arată că solul este bogat în azot, un nutrient care se poate pierde cu ușurință. Azotul din sol favorizează creșterea verde, cu frunze.

• Tipul de sol poate varia în jurul grădinii, așa că testarea acestuia în mai multe locuri vă oferă o imagine mai precisă.




PH-UL SOLULUI


Caracterul chimic al solului, care este măsurat prin pH, depinde de roca părinte originală din care provine solul. Solurile variază de la acide (sub pH 7] la alcaline (peste pH 7), cu un mediu echilibrat, care este numit neutru. Intervalul optim pentru o bună creștere a plantelor este pH 5,5-7,5.

Solurile neutre din punct de vedere chimic susțin cea mai largă gamă de vegetație, multe plante care preferă solul ușor acid și ușor alcalin împărtășind aceleași condiții. Solurile nisipoase tind să fie de natură acidă, în timp ce solurile din zonele calcaroase sunt în general alcaline.

Solurile argiloase pot fi acide sau alcaline.

Calitatea inerentă a solului este practic imposibil de schimbat și pe termen lung toate solurile vor reveni la tip dacă sunt lăsate singure. Prin urmare, este cea mai bună politică să accepți chimia solului tău și să alegi plante care se bucură de acele condiții. Pentru a afla nivelul pH-ului solului din grădina dvs., trimiteți o probă la un laborator de specialitate sau cumpărați un kit de testare a solului.

Straturile de humus vor varia în adâncime, dar o probă luată la 15-20 cm sub nivelul solului va oferi o citire precisă a pH-ului. Alternativ, există hărți ale solului care oferă informații despre tipul de sol din zona dvs.


Plantele dezvăluie pH-ul

Plantele care se dezvoltă în mod natural în grădina și cartierul dvs. sunt cunoscute ca specii indicator, deoarece vă spun tipul de sol, deci ce puteți crește.


Cunoașterea pH-ului solului vă va permite să creșteți o gamă adecvată de plante, așa că vă recomand să cumpărați un kit simplu de testare a solului. Acestea sunt disponibile de la centrele de grădinărit sau pepinierele, nu costă mult și sunt ușor de utilizat.

Un alt lucru de reținut este că, cu cât solul este mai sănătos, cu atât plantele vor fi mai rezistente când vine vorba de dăunători și boli. Dar nu trebuie să vă faceți griji dacă solul nu este într-o stare perfectă. Odată ce știi ce ai, există o mulțime de modalități de a-l îmbunătăți!

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page