top of page

Gradinaritul in functie de apa

Interzicerea si contorizarea apei pot cauza probleme in timpul verilor calde si uscate, dar solutia este sa stii sa folosesti eficient resursele si sa-ti depozitezi propriile provizii.


sursa foto: samshockaday.com


Pastrarea plantelor sanatoase

Plantele din solul uscat sunt susceptibile la boli si produc mai putin, asa ca merita sa mentineti solul umed.

Este mai bine sa udati bine, astfel incat umiditatea sa patrunda adanc in sol, decat sa udati suprafata zilnic. Udati seara sau dimineata devreme pentru a minimiza evaporarea.



Depozitarea apei de ploaie



sursa foto: houzz.in


Apa poate fi colectata de pe acoperisurile caselor, garajelor, sopronelor si sere si depozitata in bazine de apa. Aceste surse de apa pluviala reprezinta o alternativa valoroasa la apa de la retea, desi in lunile calde de vara, precipitatiile rareori tin pasul cu cererea.


Un bazin de apa este adesea mai usor de instalat decat un robinet de alimentare intr-o zona convenabila a gradinii, langa o sera sau o magazie pentru ghiveci, de exemplu. Asigurati-va ca va asezati fundul de apa pe un teanc de caramizi, placi sau o baza special creata, pentru a permite o udata sa incapa sub robinet. Desi multi gradinari nu le place aspectul mucurilor de plastic, ele sunt usor de deghizat cu plantatii ornamentale, cum ar fi ierburi si bambus (dreapta) sau randuri inalte de fasole.


Utilizarea apei folosite

Apa care a fost deja folosita in casa este de obicei potrivita pentru udarea plantelor din gradina. Sapunurile si detergentii de uz casnic obisnuiti nu dauneaza plantelor, dar evita inalbitorii si dezinfectantii puternici.

Lasati apa fierbinte sa se raceasca inainte de a o aplica pe sol.


Udati doar radacinile

Turnati apa in jurul bazei tulpinii, sub frunzisul plantei, astfel incat sa fie absorbita in sol din jurul radacinilor acolo unde este nevoie. Umbra frunzisului ajuta, de asemenea, la prevenirea evaporarii, iar buruienile vecine nu sunt udate din neatentie.



FINAL


sursa text : RHS, Vegetable in a small garden

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page