top of page

Trusa de unelte esentiala in gradina cu legume

Desi un set de instrumente de buna calitate nu va face treaba pentru dvs., cu siguranta ele fac sarcinile de gradinarit mai usoare si mai placute decat incercarile facute folosind produse inferioare sau nepotrivite.





Totul la locul sau.

Instrumentele esentiale sunt considerate in mod normal a fi cazma, furca, grebla, mistria, sapa si foarfecele. Pastrate in stare buna, pot rezista ani de zile, asa ca gasiti un loc sigur si uscat pentru a le depozita si curatati-le si ascutiti-le in mod regulat.


In timp ce cunoasteti aceste instrumente mai sus mentionate, dorim sa vorbim de cele mai putin cunoscute si esentiale.


Tutori si plase

Sustinerea plantelor de legume inalte si a celor care urca in mod natural le impiedica sa se intinda de-a lungul solului, le ajuta sa faca fata vantului puternic, prezinta recolta la o inaltime convenabila pentru cules si arata grozav.

• Bat de bambus

Aranjati in wigwams sau randuri pentru fasole cataratoare si utilizati pentru a sustine orice recolta inalta, ingreunata cu fructe sau intr-un loc cu vant.

• Betisoare

Un rand de crengute de alun sau mesteacan reprezinta cadrul de catarare perfect pentru un rand dublu de mazare.

• Sarma

Plasa de sarma usoara, sustinuta de trestie, este ideala pentru ca plantele de mazare sa-si inmulteasca valcele.

• Plasa de nailon

Utilizati pentru a tine pasarile si rozatoarele departe de culturi si chiar de fluturi daca plasa este fina.


Clopote de protectie ( Cloches )

Protejati plantele tinere si bucurati-va de culturile mai timpurii cu clopote.

Clopotul de sticla izoleaza cel mai eficient plantele, dar versiunile din plastic sunt mai ieftine si mai putin probabil sa se rupa.


Clopul tunel din plastic

Ideale pentru protejarea randurilor intregi, aceste clopuri usoare sunt usor de mutat, dar trebuie bine fixate odata ce sunt puse la locul lor.



Clopul de casa

Sticlele mari de plastic transparent pentru bauturi, taiate in jumatate, fac clopul ideal, deoarece gurile deschise asigura o buna ventilatie.



Felinar din sticla

Frumos si practic, capacul poate fi ridicat si rotit pentru a permite aerului sa circule in interior.



Capac din plastic

Acestea trebuie fixate in jos pentru a impiedica suflarea lor, dar sunt versatile si ieftine.




Cadre reci

De obicei, structuri permanente din caramida cu „lumini” din sticla inramata, cadrele reci sunt utile pentru intarirea plantelor tinere si pentru extinderea sezonului productiv al culturilor precum salatele si dovleceii.

Construite intr-un loc adapostit, insorit, sunt o alternativa buna la o sera intr-o gradina mica, cu luminile inclinate permitand apei sa curga si cantitatii maxime de lumina sa ajunga la plante.

Un cadru cu o baza tare este bun pentru aclimatizarea plantelor cultivate in ghiveci la temperaturi exterioare, in timp ce un pat de sol imbunatatit permite cultivarea culturilor in cadru. Sustine luminile deschise in timpul zilei pentru a oferi ventilatie si pentru a mentine plantele inauntru bine udate.



FINAL


sursa text : RHS, Vegetable in a small garden

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comentarios


bottom of page