Cand te confrunti cu o gama larga de legume si cu doar o gradina mica in care sa le plantezi, este dificil sa te decizi ce sa cresti. Cu toate acestea, daca petreci timp planificand cum sa-ti folosesti spatiul, te poti trezi cu o varietate uimitoare.
sursa foto: www.finegardening.com
Cultivati culturile potrivite
Ispititi de tot felul de legume exotice, gradinarii uita uneori sa cultive ceea ce le place sa manance. Oricat de minunat este sa ai o recolta buna de gulii sau guli-rabe, daca urasti gustul lor, atunci eforturile tale au fost irosite. Pe de alta parte, daca va straduiti sa gasiti mai multe legume si ierburi neobisnuite in magazine, atunci cresteti singuri ceea ce aveti nevoie. Culturile care sunt usor de cultivat, cum ar fi fasolea si broccoli mov, sunt adesea scumpe de cumparat, asa ca este logic sa cresti pentru ceea ce ai plati in mod normal in plus.
Utilizati spatiul eficient
Profitati la maximum de fiecare petic de sol intocmind un plan cu cat timp va fi fiecare cultura in pamant si ce ar putea fi gata de plantat dupa ea. cultura intercalata cu rosii si salata verde, este o modalitate excelenta de a stoarce o recolta cu crestere rapida intre plantele cu crestere mai lenta inainte ca acestea sa umple spatiul alocat.
Paturile mici la care se ajunge usor de pe poteca pot fi plantate in blocuri strans impachetate deoarece nu este nevoie sa calcati pe pamant. In acest fel, intr-un anumit spatiu se incadreaza mai multe plante si creste productivitatea.
Crestere inteligenta
Luati in considerare conditiile de sol si climatice inainte de a incepe sa plantati: acestea afecteaza ceea ce va creste cu succes, asa ca este logic sa lucrati cu ele, mai degraba decat impotriva lor. In regiunile reci, ar putea merita sa investiti intr-o sera sau un cadru rece sau sa cresteti culturi timpurii si iubitoare de caldura pe un pervaz cald sau intr-o sera. Pentru a asigura o aprovizionare consistenta cu multe legume, incercati sa semanati succesiv un numar mic de seminte la fiecare doua sau trei saptamani, astfel incat acestea sa ajunga la maturitate pe o perioada lunga de timp.
Rotatia culturilor
Legumele pot fi impartite in trei grupe principale in functie de nevoile lor: radacinoase, mazare si fasole si brassica. In mod traditional, membrii fiecarui grup sunt crescuti impreuna si rotati, in ordine, in jurul a trei paturi. Diferitele culturi au nevoi diferite de sol si nutrienti, iar rotatia lor ajuta la crearea mediului potrivit pentru fiecare tip. De exemplu, mazarea si fasolea fixeaza azotul in sol, asa ca sunt urmate de brassicas care au foame de nutrienti. Culturile de radacina au nevoie de niveluri mai scazute de azot, asa ca faceti bine dupa brassica si spargeti solul pentru mazare si fasole cu radacini adanci. Familia dovleceilor, legumele fructifere si salatele pot fi cultivate cu oricare dintre grupuri.
Rotatia culturilor merita chiar si intr-o gradina mica, deoarece atunci cand culturile sunt cultivate in acelasi loc an de an, daunatorii si bolile se pot acumula si pot cauza probleme serioase. Mutarea culturilor in fiecare an reduce probabilitatea ca acest lucru sa se intample si, de asemenea, ajuta la reglarea pH-ului solului, deoarece numai varzoasele ar putea avea nevoie de var adaugat.
sursa foto: morningchores.com
Rotatia culturilor
Patul unu
• Anul unu: culturi de radacina.
Incorporati multa materie organica inainte de plantare.
• Anul doi: mazare si fasole.
Pregatiti solul cu cantitati generoase de gunoi de grajd sau compost.
• Anul trei: varzoase.
Pamantul acid de var si sapati in compost mai bine putrezit.
Patul doi
• Anul unu: mazare si fasole.
Imbunatatiti solul cu mult gunoi de grajd sau compost.
• Anul doi: varzoase.
Adaugati compost de buna calitate si sol acid de var pentru a controla radacina clubului.
• Anul trei: culturi de radacina.
Pregatiti solul sapat in mai multa materie organica.
Patul trei
• Anul unu: varzoase.
Aplicati compost si cantitatea corecta de var pe solurile acide.
• Anul doi: culturi de radacina.
Adaugati mai mult compost pentru a mentine solul in stare buna.
• Anul trei: mazare si fasole.
Aplicati gunoi de grajd bine putrezit pentru a ajuta la retinerea umiditatii si pentru a adauga substante nutritive.
Culturi de radacinoase
Usor de cultivat si indispensabil in bucatarie, majoritatea culturilor de radacina trebuie pur si simplu sa fie semanate in aer liber si pastrate fara buruieni pentru a se descurca bine. Cu soiuri atent selectate si semanat succesiv, puteti recolta radacini tot anul.
Cum sa cresti
Locul si solul
Multe culturi de radacina apreciaza un sol bine drenat, usor acid, care contine inca materie organica si o parte din nutrientii sapati pentru o cultura anterioara. Cu toate acestea, cartofii se recolteaza cel mai bine pe solul recent ingrasat, iar culturile de radacina de brassica (ridichi, suedezi si napi) pot ceda la radacina club pe soluri acide care nu au fost calcarate. Solurile pietroase pot provoca malformatii ale culturilor cu radacini lungi.
Semanat si plantare
Majoritatea culturilor de radacina sunt cultivate din seminte, semanate de la inceputul primaverii in paturile de seminte in aer liber.
Semanati semintele in burghiu la adancimea corespunzatoare (vezi tabelul de mai jos), acoperiti cu pamant si apa. Semanati morcovi, sfecla rosie, napi si ridichi succesiv la fiecare cateva saptamani pentru o aprovizionare continua. Cartofii de samanta sunt de fapt tuberculi, care ar trebui lasati sa incolteasca (chit) intr-un loc racoros si usor inainte de a planta intr-un burghiu adanc sau in gauri individuale.
Ingrijire si probleme potentiale
Rasadeste rasadurile, lasand plantele puternice sa creasca la distanta corecta. Pastrati solul inconjurator fara buruieni si umed, udand dupa cum este necesar in perioadele secetoase. Protejati plantele de cartofi de inghet si acoperiti-le tulpinile inferioare si frunzele cu pamant (pamant in sus) pe masura ce cresc. Cartofii sufera adesea de mucegai pe vreme umeda. Morcovii, pastarnacul si brassica sunt, de asemenea, predispuse la anumiti daunatori si boli (vezi pp. 112-115). Folositi masuri pentru a minimiza riscul de atac si incercati, de asemenea, sa cresteti soiuri rezistente.
Recoltare si depozitare
Majoritatea radacinilor pot fi lasate in pamant pana cand este nevoie, desi acestea trebuie protejate de inghet. Ridicati cartofii pana la inceputul toamnei, lasati-i sa se usuce cateva ore si depozitati in saci de hartie intr-un loc racoros si intunecat.
Sfaturi de cultivare
Protejarea impotriva mustei morcovului O bariera de 60 cm (24 inchi) din plasa foarte fina, lana sau plastic, intinsa in jurul unor stalpi siguri si ingropata la baza este suficienta pentru a tine la distanta musca morcovului (stanga). Femelele zboara aproape de pamant si nu pot ajunge la morcovi pentru a-si depune ouale.
Radacini in ghivece
Morcovii, sfecla rosie si ridichile cresc toate fericite in recipiente de cel putin 25 cm (10 inchi) latime si adancime - sunt necesare ghivece mai mari pentru cartofi - atata timp cat sunt bine udate. Aceasta este o modalitate buna de a incepe primele culturi sub acoperire.
Cultivarea cartofilor prin plastic negru
Daca impamantarea cartofilor suna a prea mult efort, incercati sa plantati recolta prin gauri taiate intr-un strat de plastic gros negru - impingeti marginile in sol pentru a fixa plasticul la loc. Acest lucru tine departe de lumina si ajuta la incalzirea solului pentru o cultura cu maturare rapida.
Culturi de ales
Cartofi
Soiurile timpurii de cartofi se potrivesc gradinilor mici, deoarece sunt recoltate pana la mijlocul verii, in timp ce culturile principale leaga solul pana la mijlocul toamnei.
Sfecla rosie
Nu toate sfeclele rosii sunt rosii, asa ca puteti alege soiuri neobisnuit de colorate si puteti opta pentru tipuri rezistente la boit pentru semanaturile timpurii.
Pastarnac
Aceste radacinoase vor sta in sol in timpul iernii cu o acoperire de paie, dar semintele trebuie sa fie semanate in primavara precedenta.
Ridichi
Semanati ridichi succesiv pentru culturi pe un sezon lung. Ridichea de iarna poate fi semanat si vara.
Varzoase
Cuprinzand multe dintre cele mai rezistente culturi de iarna, inclusiv varza si varza de Bruxelles, care va vor ajuta sa treceti prin perioadele slabe, acest grup include, de asemenea, multe preferate de vara si verdeata orientala, cum ar fi mizuna.
Cum sa cresti
Locatia si solul
Solul umed, bine drenat si fertil se potriveste cu majoritatea plantelor, asa ca cel mai bine este sa lucrati cu multa materie organica cu mult inainte de plantare. Varul ar trebui adaugat la sol cu un pH mai mic de 6,8 pentru a preveni radacina clubului si este util sa se roteasca culturile pentru a preveni acumularea bolii in sol. Solul ferm mentine plantele stabile pe vreme de iarna, asa ca nu sapati adanc patul inainte de plantare. Varzoasele prefera soarele plin, dar vor tolera umbra partiala, in timp ce plantele mai inalte, cum ar fi varza de Bruxelles, trebuie sa fie impanzite pe locuri cu vant.
Semanat si plantare
Cele mai multe varzoase sunt cel mai bine semanate intr-un pat de pepiniera in aer liber sau module sub acoperire primavara si transplantate in pozitiile lor finale ca plante tinere. Cu toate acestea, semanati semanaturile de vara de calabrese si guli-rabe direct in paturile de seminte in pozitiile lor finale.
Ingrijire si probleme potentiale varzoasele sunt culturi cu vreme rece si au tendinta de a se inghesui in timpul perioadelor calde si uscate. Transplanteaza cu apa zilnic si plantele mature o data pe saptamana pe vreme uscata. Urmariti semnele timpurii ale daunatorilor si bolilor.
Musca la radacina de varza este obisnuita si isi depune ouale pe toate brassica, asa ca luati masuri preventive cu toate rasadurile. Acoperiti plantele cu lana pentru a preveni fluturii sa-si depuna ouale. Limacii, melcii, afidele si musca alba se bucura de brassica, iar porumbeii pot distruge culturile de iarna.
Recoltarea si depozitarea
Culturile rezistente de iarna si de primavara vor sta bine in gradina si pot fi recoltate in orice moment, dar mananca culturile de vara proaspete, inainte ca acestea sa treaca.
Sfaturi de cultivare
Plase impotriva porumbeilor
Culturile de iarna de brassica sunt preferatele porumbeilor infometati. Preveniti-le sarbatoarea si protejati plantele acoperind patul de brassica cu plase (vezi stanga) fixate de tarusi sau fire care sunt suficient de rezistente pentru a rezista pe timpul iernii.
Indeparteaza musca de la radacina de varza
Mustele femele isi depun ouale la baza plantelor tinere, asa ca cumpara-ti gulere sau fa-ti propriile din hartie groasa sau strat de covor, pentru a preveni acest lucru. Folositi patrate de 15 cm din materialul ales si taiati o fante in centrul fiecaruia, astfel incat sa poata fi plasat perfect in jurul bazei plantei.
Revenind pentru cateva secunde
Broccoli si calabrese continua sa produca sulite secundare dupa ce cea centrala este taiata, iar recoltarea frecventa incurajeaza si mai mult sa se produca. Cand recoltati varza de vara, lasati cioturi de 5 cm si taiati o cruce de 1 cm adancime in varful lor. Acest lucru incurajeaza dezvoltarea unui cap liber de frunze, oferindu-va o a doua recolta.
Culturi de ales
Conopida
Cel mai bine pe soluri bogate, grele, cu mult gunoi de grajd. Puneti frunzele exterioare peste fiecare cas pentru a le proteja de soare si inghet.
Varza Kale
Rezista si toleranta la solurile sarace, varza kale este usor de cultivat. Soiurile colorate si texturate lumineaza gradina de iarna.
Varza de Bruxelles
Recoltati aceasta leguma clasica de iarna de la baza tulpinii in sus, rupand fiecare mugur cu mana.
Gulie
Mananca tulpinile umflate ale acestor legume exoticelor in salate sau in cartofi prajiti. Recoltati cand nu este mai mare decat o minge de tenis.
Grupa cepei
Acest grup include ceapa, prazul si usturoiul. Toate sunt puternic aromate si usor de cultivat pe soluri cu drenaj liber. Este greu sa-ti imaginezi ca gatesti fara ele si toate au beneficii mari pentru sanatate, asa ca de ce sa nu cresti singuri?
Cum sa cresti
Locatia si solul
Un loc insorit, deschis, cu un sol fertil si bine drenat, este ideal pentru membrii familiei cepei, deoarece sunt predispusi la boli fungice in conditii umede. Tratati solul cu un pH mai mic de 6,5 cu var si nu-l cresteti in acelasi loc o data la an. Ingrasati pamantul cu cateva luni inainte pentru a preveni cresterea prea moale.
Semanat si plantare
Toate culturile din grupa cepei, cu exceptia usturoiului, pot fi cultivate din seminte. Semanati in module la inceputul primaverii sub sticla pentru culturile timpurii sau in aer liber pentru culturile ulterioare. Intariti rasadurile cultivate in interior si plantati la distanta dorita sau in randuri subtiri semanate direct. Distanta finala dicteaza dimensiunea recoltei bulbilor. Transplantati rasaduri de praz cand sunt de marimea unui creion. Pune-le in gauri de 15 cm adancime si latimea unui tij de cazma. Udati bine, dar nu umpleti cu pamant. Succesiunea semana ceapa de primavara. Ceapa si esalota pot fi, de asemenea, plantate ca seturi (si usturoiul ca catei); acesti bulbi mici se maturizeaza mai repede si sunt mai putin predispusi la boli decat plantele cultivate cu seminte. Asezati seturile la o distanta de 10 cm in burghie de mica adancime. Udati daca solul este foarte uscat.
Ingrijire si probleme potentiale
Udati ceapa si esalota pe vreme foarte uscata. Prazul raspunde bine la udarea regulata si la un mulci. Pastrati pamantul fara buruieni. Toate cepele sunt susceptibile la boli fungice, inclusiv putregaiul alb al cepei, mucegaiul pufos si fusarium. Mentinerea unei bune circulatii a aerului in jurul plantelor si a unui sol bine drenat ar trebui sa minimizeze problemele si sa indeparteze materialul infectat. Rasadurile sunt mai susceptibile la deteriorarea mustei cepei decat seturile.
Recoltarea si depozitarea
Recoltati prazul si ceapa primavara cand sunt verzi, dar lasati frunzele de ceapa, esalota si usturoi sa se ingalbeneasca si sa se stinga inainte de a le ridica. Pastrati ceapa, esalota si usturoiul pe un gratar pana cand frunzele fosnesc; apoi atarna-le intr-un loc racoros si uscat.
Sfaturi de cultivare
Plantarea cepei din cultura principala
De la sfarsitul iernii pana la inceputul primaverii, presati seturile intr-un burghiu de mica adancime, astfel incat varfurile lor sa apara doar cand sunt intarite.
Recoltarea odata ce frunzele s-au uscat
Aveti rabdare si lasati frunzele de ceapa, esalota si usturoi sa se usuce in mod natural inainte de a le recolta de la sfarsitul verii pana la inceputul toamnei. Daca intentionati sa depozitati bulbii, nu va lasati tentati sa pliati frunzele in jos, ceea ce le grabeste ofilirea, deoarece ar putea deteriora gatul cepei. Ridicati recolta cu atentie cu o furculita pentru a evita orice vanatai care ar putea permite putregaiul sa se instaleze mai tarziu.
Culturi de ales
Ceapa
Seturile de ceapa mici sau tratate termic sunt mai putin probabil sa se insurubeasca, deci sunt o alegere buna pentru incepatorii care doresc o recolta fara probleme.
Arpagic
Un singur set de esalota se va imparti pentru a produce o recolta de mai multi bulbi mici, dulci, care sunt scumpi in magazine.
Usturoi
Nu plantati cuisoare de supermarket; veti obtine recolte mai bune folosind stocuri fara virusi de soiuri cu clima mai rece.
Usturoiul rosu
O ceapa rapida, usoara, ideala pentru golurile dintre culturile cu crestere mai lenta. Incercati unul dintre soiurile rosii neobisnuite.
Leguminoase din grupa fasolei
Culturile de mazare si fasole necesita mai putin ingrasamant decat alte legume, deoarece radacinile lor gazduiesc bacterii care preiau azotul din aer si il fixeaza in sol. Lasati radacinile bogate in nutrienti sa se descompuna in sol dupa recoltare.
Cum sa cresti
Locul si solul
Aceste plante cataratoare se descurca cel mai bine in plin soare pe sol fertil, usor alcalin, imbunatatit cu multa materie organica. Deoarece sunt sensibili la daunatori si boli similare, practicati rotatia culturilor. Fasolea prefera solurile argiloase, in timp ce alte mazare si fasole se descurca cel mai bine pe soluri mai usoare. Asigurati-va adapost de vanturile puternice.
Semanat si plantare
Toate semintele de leguminoase au nevoie de un sol cald in care sa germineze, asa ca asteptati pana la mijlocul primaverii pentru a semana in aer liber sau incepeti-le sub clopot sau in ghivece in interior. Semanaturile succesive ajuta la asigurarea unui aprovizionare constanta de produse. Ridicati suporturi adecvate inainte de insamantare sau plantare pentru a evita deteriorarea plantelor tinere.
Ingrijire si probleme potentiale
Fasolea este in mod obisnuit crescuta in wigwams sau siruri de bastoane tinute impreuna cu sfoara; mazarea se amesteca pe sarma de gaina sustinuta de trestie sau de betisoare de mazare. Este posibil ca fasolea sa aiba nevoie de aranjare si legare de suporturi, in timp ce mazarea se tine cu varste. Pastrati plantele bine plivite si mulciti daca este posibil. Nu este nevoie sa udati inainte de inflorire, cu exceptia cazului in care plantele se ofilesc. Incepeti sa udati generos cand incepe inflorirea pentru a incuraja pastaile sa se inmulteasca. Pentru plantele mai stufoase, prindeti varfurile de crestere atunci cand plantele ajung in partea de sus a suporturilor lor. Rozatoarele iubesc semintele de leguminoase, asa ca semanati in interior acolo unde aceasta este o problema. Protejati culturile de moliile de mazare prin acoperirea cu lana. Infestarile cu afidele sunt, de asemenea, frecvente.
Recoltarea si depozitarea
Mazarea si fasolea sunt cele mai gustoase cand sunt mici si proaspat culese, asa ca recoltati frecvent; aceasta incurajeaza, de asemenea, randamente mai mari. Calitatea consumului se deterioreaza rapid, chiar si atunci cand recoltele sunt refrigerate, asa ca fie utilizati imediat, fie congelati orice exces cat mai curand posibil dupa recoltare. Fasolea Borlotti poate fi lasata pe planta sa se maturizeze, apoi uscata si depozitata intr-un loc racoros si intunecat.
Sfaturi de cultivare
Descurajarea musca neagra pe fasolea
Aceasta musca iubeste cresterea tanara, de la varfurile plantelor de fasole. Descurajati-i prin ciupirea varfurilor atunci cand plantele au o multime de flori si primele pastai au aparut.
Sustinere
Fasolea are nevoie de sprijinul unor bastoane robuste, in mod ideal de cel putin 2,2 m inaltime, pentru a-si mentine cresterea luxurianta. Wigwams de sase sau opt bastoane legate in partea de sus sunt usor de construit.
Culturi de ales
Mazare colorata
Cu flori violete si pastai, mazarea mangetout
soiul Ezethas Krombek Blauwschok* adauga culoare gradinii productive.
Fasole
Rareori disponibile proaspata in magazine, aceasta fasole delicioasa este usor de cultivat si poate fi insamantata toamna pentru o recolta binevenita de primavara tarzie
Fasole frantuzeasca
Soiurile pitice ale acestei leguminoase cu culturi grele se potrivesc foarte bine gradinii mici.
Ele prospera in ghivece pentru a da o multime de fasole gourmet.
Fasole Borlotti
Cultivata in acelasi mod ca o fasole franceza cataratoare, aceasta frumoasa din
soiul italian are pastai cu pete roz. Mananca fasolea proaspata sau foloseste-o uscata.
Cucurbitacee
Viguroase si cu randament ridicat, aceste plante, care includ bostan, dovleceii si castraveti, sunt foarte distractive de crescut. Soiurile care urmeaza arata genial intr-un gard sau peste un arc, ceea ce le face mai usor de incadrat intr-un teren mic.
Cum sa cresti
Locul si solul
Plantele din familia dovleacului provin din clima calda si se dezvolta pe un sol bine drenat, imbunatatit cu materie organica. Odata stabilite, cresterea lor este rapida si extinsa, asa ca lasati-le suficient spatiu. Castravetii si dovleceii se descurca bine in ghivece sau in saci de crestere.
Semanat si plantare
Aceste plante fragede nu pot tolera inghetul si nu vor germina si nu vor creste la frig.
Semanati semintele in interior, in ghivece biodegradabile pentru a preveni perturbarea radacinilor si plantati rasaduri cand vremea se imbunatateste. Intariti rasadurile inainte de plantare, dupa ultimele ingheturi. Daca noptile sunt racoroase, acoperiti cu o closa.
Ingrijire si probleme potentiale
Cucurbitacele necesita multa udare. Castravetii in aer liber si de sera, precum si dovleceii de vara si de iarna, beneficiaza adesea de sprijin: wigwams de trestie, spalierele de evantai si firele din sera sunt toate eficiente. Cucurbitacele sunt polenizate de insecte (cu exceptia castravetilor de sera, care sunt al-femei si nu au nevoie de polenizare). Florile femele pot fi polenizate manual daca este necesar. Poate sa apara mucegaiul praf, iar virusul mozaicului castravetilor poate provoca fructe deformate; sa creasca soiuri rezistente daca este posibil. Acarienul paianjen rosu si musca alba pot fi o problema pentru ei.
Recoltarea si depozitarea
Lasati dovlecii pe planta pana cand au pielea tare si tulpina crapata si mai mult timp, daca este posibil, daca urmeaza sa fie depozitate. Taiati cu o tulpina lunga si tineti intr-o camera calda timp de cateva zile, inainte de a pastra intr-un loc mai racoros.
Sfaturi de cultivare
Flori masculine si feminine
Unele cucurbitace pot avea nevoie de polenizare manuala: florile feminine au mini-fructe in spatele lor (sus), in timp ce florile masculine cresc pe o tulpina subtire.
Indepartati florile de castravete masculin din sera pentru a preveni polenizarea si fructele deformate, amare.
Susutinerea
Ridicati de pe pamant plantele de dovleac care se indreapta pentru a le face mai ordonate si pentru a opri fructele sa putrezeasca pe sol umed si sa fie mancate de melci. Ancorati bastoanele in pamant intr-un unghi, legandu-le impreuna cu o sfoara puternica si atasandu-le de un gard.
Culturi de ales
Dovlecel
Usor de cultivat si productiv, dovleceii au, de obicei, un tufis, mai degraba decat tinte, obicei si se potrivesc gradinilor mici.
Castravete
Tipurile de castraveti cu coaja neteda de sera sunt mai greu de cultivat decat soiurile de creasta in aer liber.
Dovleceii de vara
Dovleceii cu forma ciudata, cu coaja moale au acelasi gust ca si dovleceii si pot fi gatiti in acelasi mod.
Bostanul
O recompensa la sfarsitul verii in gradina.
Selectati soiuri cultivate pentru aroma, mai degraba decat pentru dimensiune, daca sunt pentru bucatarie.
Legume cu fructe
Aceste culturi iubitoare de soare sunt o alegere populara pentru containerele de terasa si pervazurile calde. Exista soiuri care se potrivesc fiecarei marimi de gradina si tuturor tipurilor de clima, iar selectia potrivita va produce culturi delicioase de sfarsit de vara.
Cum sa cresti
Locul si solul
Asigurati un loc cald, insorit, cu sol usor, fertil si bine drenat pentru aceste culturi fragede. Toate, cu exceptia porumbului dulce, vor inflori in recipiente, intr-o sera sau langa un perete insorit. Incalziti solul acoperind cu clop sau plastic transparent inainte de plantare.
Semanat si plantare
Semanati culturile sub acoperire, la 16°C (60°F) sau mai cald, la inceputul primaverii. Acolo unde este nevoie de un numar mic, semanati semintele in vase individuale de compost multifunctional si acoperiti cu compost cernut.
Continuati sa cresteti rasaduri intr-un loc bine luminat. Intariti plantele intr-un cadru rece sau afara sub lana timp de o saptamana inainte de a ridica suporturi si de a planta in pozitiile finale. Ghivecele trebuie sa aiba cel putin 25 cm (10 inchi) latime si adancime, sau puteti folosi saci de crestere. Porumbul dulce poate fi semanat direct in aer liber, in zone blande, de la mijlocul primaverii.
Ingrijire si probleme potentiale
Udati bine in timpul infloririi si cand fructele se dezvolta. Rosiile pe cordon trebuie legate in suporturi, iar lastarii laterali care apar acolo unde frunzele se unesc cu tulpina principala ar trebui sa fie ciupiti. Ciupiti varfurile de vinete si ardei pentru a incuraja cresterea compacta. Cand fructele incep sa se inmulteasca, aplicati un ingrasamant lichid saptamanal. Afidele, acarienul paianjen rosu si musca alba sunt comune la culturile cultivate sub acoperire, la fel ca botrytis (mucegaiul gri). Rosiile sunt susceptibile la virusi, vierme chist de cartofi si virusi. Porumbul dulce este favoritul daunatorilor animalelor; Soarecii mananca seminte in sol, in timp ce pasarile, veveritele si bursucii pot distruge recoltele.
Recoltarea si depozitarea
Culegeti vinetele in timp ce pielea este lucioasa. Smulgeti rosiile si ardeii de exterior inainte de primul inghet si agatati-le intr-o sera pentru a coace ultimele fructe. Verificati ca porumbul dulce este matur atunci cand matasurile devin maro prin strapungerea unui miez; sucul alb prezinta maturitate.
Sfaturi de cultivare
Udarea rosiilor
Cel mai bun mod de a uda rosiile este sa introduceti o oala sau o sticla de plastic taiata in jumatate, cu gauri in baza, in pamant de langa fiecare planta de rosii si sa udati in ea. Acest lucru furnizeaza umiditate direct radacinilor mai adanci si reduce ratele de evaporare.
Asistarea fertilizarii porumbului dulce
Aranjati plantele in blocuri dense in care polenul va fi concentrat, pentru a maximiza randamentul. Aceste plante se bazeaza pe vant pentru a-si dispersa polenul, iar plantarea in acest fel incurajeaza cea mai buna recolta posibila.
CULTURI DE ALES
Porumb dulce
Aceste plante arata impunator in paturile de flori, iar stiuletii proaspat culesi, gatiti la cateva secunde dupa recoltare, au un gust fabulos.
Ardei dulce
Usor de cultivat, soiurile lungi, cu pereti subtiri de ardei la gratar arata frumos pe planta si au o aroma buna.
Vanata
Cand sunt ciupite pentru a le mentine stufoase, vinetele fac plante atractive pentru ghivecele de terasa in zonele calde.
Ardei iute
Usor de cultivat, aceste fructe de foc se coc doar sub acoperire.
Incercati-le pe un pervaz si inghetati orice exces.
Legume pe tulpina
Adesea dezamagitoare atunci cand sunt cumparate de la magazin, aceste legume sunt un deliciu gourmet cand sunt proaspat culese. Sunt usor de cultivat.
Locul si solul
Alegeti un loc insorit, deschis, cu adancime, liber. drenarea solului si introduceti o multime de materie organica inainte de plantare. Telina se dezvolta numai pe soluri foarte bogate si umede, asa ca daca solul tau este sarac, s-ar putea sa te descurci mai bine cu telina.
Semanat si plantare
Sparanghel si anghinare sunt greu de cultivat din seminte, asa ca multi gradinari incep primavara cu coroane de sparanghel si plante tinere de anghinare. Pentru a planta sparanghel, sapati un sant adanc de 20 cm si in partea de jos faceti o creasta centrala cu pamant; intindeti radacinile coroanei peste creasta si acoperiti cu pamant, astfel incat varfurile sa fie vizibile. Mulci cu gunoi de grajd bine putrezit. Plantati anghinare in randuri, cu rozeta frunzelor deasupra solului. Pur si simplu ingropati tuberculii de anghinare in sol. Semanati semintele de telina si telina radacina in interior de la mijlocul primaverii si se intaresc cand au cinci pana la sase frunze, inainte de a planta. Uda plantele in fantana. Telina cu auto-albire este o alegere usoara pentru incepatori.
Ingrijire si probleme potentiale
Topinamburul poate avea nevoie de sprijin. Apa si mulci anghinare pe vreme uscata. Mulciti patul de sparanghel cu materie organica si aplicati ingrasamant la inceputul primaverii si dupa recoltare. Taiati cand cresterea ingalbeneste toamna. Uda telina si telina cu radacina saptamanal si mulci cu paie sau compost. Anghinarea poate fi atacata de afida fasolei negre, iar tipurile de Jerusalum se pot raspandi invaziv, asa ca tine-le sub control. Putregaiurile fungice pot afecta toate culturile pe vreme umeda.
Recoltarea si depozitarea
Recoltati plantele de telina intregi inainte de primul inghet. Telina este rezistenta si cel mai bine este lasata in pamant pana cand este necesar. Taiati sulitele de sparanghel la aproximativ 5 cm sub suprafata solului cand au aproximativ 15 cm inaltime. Taiati capetele de anghinare in timp ce sunt inca stranse. Descoperiti anghinare la Ierusalim dupa cum este necesar.
CULTURI DE ALES
Telina
Soiurile cu auto-albire sunt cultivate cel mai bine strans impreuna in blocuri stranse sau rame reci pentru a produce tulpini fragede si palide.
Telina radacina
Aceasta leguma cu noduri are un gust mult mai bun decat arata si este delicioasa prajita, piure sau in supe.
Anghinare
O planta decorativa inalta, usor de cultivat, cu frunzis argintiu.
Mugurii de flori maturi sunt o adevarata delicatesa.
Anghinare de la Ierusalim
Tuberculii sunt de obicei gatiti, dar pot fi consumati cruzi.
Plantele sunt inalte si fac un bun paravan.
Salata si legume cu frunze si ierburi
Toata lumea are loc pentru o oala mica de ierburi sau o cutie cu frunze de salata taiate si revenite. Sunt atat de usor de cultivat incat te vei intreba cum te-ai descurcat inainte fara toate acele arome proaspete la usa ta.
Cum sa cresti
Amplasamentul si solul
Culturile de salate, mangurile si multe ierburi tolereaza majoritatea solurilor, cu exceptia celor pline de apa, si nu necesita multa pregatire a solului. Cu toate acestea, spanacul si verdeturile orientale au nevoie de un sol bogat, fertil, neacid. Toate merg bine in recipiente si in plin soare, dar salata verde are nevoie de umbra in plina vara.
Semanat si plantare
Salatele cu frunze germineaza rapid in conditii calde, dar evita caldura sau frigul extrem.
Semanati salate in module sub acoperire de la inceputul primaverii; semanati spanac, smog elvetian si pak choi in aer liber, la umbra usoara. Semanarile succesive ale unui numar mic de seminte ajuta la garantarea unei aprovizionari continue de frunze. Plantati rasaduri crescute in modul atunci cand radacinile lor au umplut recipientul si udati bine. Subtire rasadurile semanate direct la distanta corespunzatoare.Ierburile fragede, cum ar fi busuiocul, sunt adesea cultivate din seminte; ierburile rezistente sunt de obicei cumparate ca plante tinere. Semanati semintele sub acoperire la inceputul primaverii; plantati dupa ultimul inghet.
Ingrijire si probleme potentiale
Pastrati randurile de salate si culturile cu frunze fara buruieni si nu le lasati sa se usuce, pentru a descuraja insurubarea. Protejati culturile timpurii sau tarzii de inghet cu cloche sau lana. Taiati ierburile in mod regulat pentru a le mentine ordonate si productive; udati frecvent cele din recipiente. Limacsii si melcii, precum si radacina clubului si omizile de pe brassica, sunt cele mai mari probleme. Salatele verde sunt predispuse la putreziri fungice pe vreme umeda; mucegaiul poate strica culturile de spanac.
Recoltarea si depozitarea
Salatele cu frunze sunt cel mai bine consumate proaspete. Taiati salata verde si pak choi la baza; culegeti frunze dupa cum este necesar din salata verde, culturi taiate si revenite, spanac si sange. Folositi ierburi proaspete sau uscate sau congelati-le.
SFATURI DE CULTIVARE
Prevenirea insurubarii salatei si spanacului
Pe vreme calda si cand solul este uscat, salata verde, spanacul si multe alte culturi cu frunze, surub, care este momentul in care plantele merg la samanta si frunzele devin amare (vezi stanga). Preveniti sau intarziati acest lucru prin mentinerea solului umed cu udare regulata si prin plantarea culturilor de vara la umbra usoara, mai degraba decat in plin soare.
Oprirea raspandirii mentei Cu curelele sale subterane, menta poate deveni o pacoste invaziva in gradina, asa ca cel mai bine este sa o cresti intr-un recipient sau cel putin intr-un ghiveci scufundat in sol. Acesta din urma va ajuta la prevenirea preluarii acesteia, dar poate sa nu o limiteze pentru totdeauna
.
Inmultirea ierburilor perene
Reinnoiti vigoarea ierburilor perene lemnoase vechi dezgropandu-le la sfarsitul verii si impartindu-le. Folosind tocatoare, taiati plantele in sectiuni mici, cu multe radacini si frunze sanatoase, pe care apoi le puteti replanta. Acest lucru functioneaza deosebit de bine pentru cimbru, arpagic si oregano, dar diviziunea nu este potrivita pentru ierburi cu arbusti, cum ar fi salvie si rozmarin.
CULTURI DE ALES
Spanac
O cultura foarte hranitoare si usor de cultivat.
Recoltati frunzele de pui pentru a le folosi in salate sau frunzele mature pentru aburi.
Sfecla elvetiana
Aceasta cultura izbitoare este cultivata pentru tulpinile sale colorate, care arata bine pe farfurie si pot fi aburite sau consumate proaspete.
Menta
Blanoasa, cu o aroma blanda si dulce, aceasta este cea mai buna menta pentru aromatizarea legumelor si pentru a mangaia pe langa.
Salvie mov
Aceasta planta stufoasa, cu tenta violet, este atat de atractiva incat este adesea plantata in paturi de flori. Are si gust bun.
FINAL
sursa text : RHS, Vegetable in a small garden
Comments